ponedeljek, 2. november 2015

Življenje z ß-karotenom (Hokkaido pumpkin)

Antioksidant, ki zavira staranje in učinkuje protivnetno (...)- zato so buče fajn


Barvo jim dajejo karotenoidi, natančneje ß-karoten, barvilo v celicah plodov, ki te dele rastline varuje pred sončnim sevanjem, torej odbija UV-žarke.  
Pri ljudeh spodbuja tvorbo melanina- kožnega barvila, kot vemo, je eden ključnih pri zaščiti kože pred sončnimi opeklinami.
Kako vplivajo karotenoidi na človeško zdravje se ukvarjajo mnoge znanstvene raziskave; ugotovitve, da so učinkovita preventiva proti vsem vrstam raka, srčnim boleznim in očesnim boleznim ne gre zanemariti. 
Korenček za boljši vid? Ja, in bučke. Drugo ime za ß-karoten je provitamin A, v telesu pa se pretvori v vitamin A. Ta se z oksidacijo spremeni v retinol, vidni pigment človeškega očesa – pogosto slišimo, da korenček izboljšuje vid, manj znano pa je, da tudi oranžne buče.

Zato jih na našem družinskem vrtu ne zmanjka, pravkar nastaja v kleti ”majhno skladišče” muškatnih in hokaido buč najrazličnejših sort-posledično tudi oblik.
Brez težav jih hranimo vse do spomladi. 

Vrtičkanje in kuhanje je v zadnjem času nadvse kul in priljubljena zadeva. Fanatični boj se odvija proti sladkorju in ogljikovim hidratom... 
Zagovarjam sezonski in v naši bližini pridelano hrano- sadje in zelenjava polna pesticidov, pridelana na drugem koncu sveta pač nista sestavina zdravega smutija ali kakšnega koli obroka. Pomisleke imam nad pretirano priljubljenostjo goji jagod in ostalih nedavno priljubljenih iz skupine: "rastline nesmrtnosti". Zasuli so nas z informacijami o delovanju antioksidantov in vse polno učinkovin proti vsemu. Kaj pa zelenjava in sadje z naših vrtov? Veste kakšno vsebnost antioksidantov ima ohrovt? 
Zmernost :) kiwano, feijoe, kivi issai, goji, čajote.... imamo pač za vzorček in testiranje. Za ozimnico pa zaboje domačih jabolk, buč, brstičnega ohrovta, zelja...

O bučah sem hotela povedati še nekaj:

Koristne
Pomembna sestavina buč  so vlaknine- za črevesno floro. So lahko prebavljive, ohranjajo rast koristnih črevesnih mikroorganizmov.
Telo spodbujajo h kurjenju presežka telesnih maščob, so odlične pri hujšanju, spodbujajo  tudi delovanje čistilnih organov našega telesa, predvsem jeter. Ledvicam pomagajo pri izločanju ostankov presnove, lahko pomagajo celo pri odpravi ledvičnih kamnov, koristne so tudi za tiste, ki želijo znižati nivo slabega holesterola v krvi.

Pa še tabelica nutricističnih vrednosti
The nutritional value of pumpkins Hokkaido 100 g:
Calories
37 kcal
Carbohydrates
8.8 g
Fats
0.23 g
Proteins
8.8 g
Fibres
1.6 gHokaido buče iz našega vrta smo prodajali tudi na vrtnarstvu

Takole nam je ati pripravil jesensko dekoracijo,
muškatna buča, fige, hokaido in  vrtnice
za pridne punce ;)


Na vrtnariji


Dobre novice, dobro vino in hokaido
 Hokaido bučke najraje pripravim kar v pečici, enostavno in zelo hitro. Bučo razpolovimo, očistimo semen in narežemo na krhlje. Previdno, buča je zelo trda, lupine ne odstanjujte, saj je polna vitaminov in pri pečenju se zmehča in ni neprijetnih delcev.
Česen, listni česen, žajbelj, sol in kvalitetno olivno olje.  Pomešamo v pekaču in postavimo v pečico, 20 minut in buča je gotova.


Hokaido 1 in 2, listi kapucink in mlada špinača

Brzina v kuhinji

Takole izgleda razpolovljena hokaido buča,
preden narežemo krhlje

Žajbelj, listni česen, navadni česen, sol, olivno olje
in kajenski poper so
 začimbe, ki jih dodamo k buči pred pečenjem

pečeni krhlji hokaido buče

Na krožniku z mlado špinačo, pak cho-jem in listi kapucink


Ker smo bile punce v naši družini zadnji teden zelo aktivne in delovne, se je ati potrudil in nam pomagal v kuhinji. Odličen nabiralec kopriv je.
Koprivina juha je super vitaminska bomba.
Pokuhamo koprive dodamo sol in česen. Rezultat:

Koprivice iz vrta


Juha iz koprive, kapucink in mlade špinačeOb takšnih super živilih, ki jih pridela naša družina na svojih vrtovih nam energije ne zmanjka. Na sončno nedeljo sva z Dilmo pobasali kajak in se odpeljali proti Dravi.
Brez športa ni življenja. Po tako izkoriščenih trenutkih dneva, veliko lažje in produktivneje preživim delovne ure med knjigami in računalnikom.
Ni komentarjev:

Objavite komentar